Programmeringsprog

En tredjedel af programmeringsprog er opfundet af danskere

Eller rettere 4 ud af 14 nemlig:  
 
C++ - Bjarne Stroustrup  
C# og Delphi - Anders Hejlsberg  
PHP - Rasmus Lerdorf  

For dem der ikke kender så meget til teknikken bag nettet, kan jeg oplyse at PHP mere eller mindre er nettets defacto sprog.

Op imod 75% af alle websites kører på teknologi baseret på PHP, mens C# er et sprog i hastig vækst og bruges på tværs af en række platforme og har en markedsandel på omkring 15%.  

Danmark som fejlet IT land  
Hvad kan man så udlede af det? I tider hvor politikere og meningsdannere konstant spørger om hvad vi skal leve af, så kunne man jo for adskillige år siden have konkluderet at det at et minmalt land som Danmark havde udviklet så stor og betydningsfuld del af både nettets infrastruktur og programmering i almindelighed, måske betød at det var her vi skulle satse - massivt.  

For jeg tror ikke at det er en tilfældighed at det er danskere der opfandt disse teknologier.

Vi har nemlig en identificerbar styrke i praktisk anvendelse af teknologi og især IT.

Men desværre har vi jo haft en del røde ministre som går mere op i IT folkets påklædning end produktion.  

Derfor har vi satset himmelråbende forkert på vindmølle industri og el-biler, områder der åbenlyst ligger bedre placeret i lande med storteknologi og produktion som Korea og Kina.  

Programmering derimod, ja det kan ligge hvor som helst og EN god medarbejder kan være bedre end 10.000 dårligere indere med copy-paste programmering.  

Mod Danmark som Silicon Valley   Er det for sent for Danmark at gøre IT teknologi i form af programmering, software udvikling, smart devices og cloud-teknologi til Danmarks varemærke? Måske, måske ikke.  

Men det kræver at vi ikke jager folk som Janus Friis, Lars Seier og Erik Damgaard ud af landet i ren misundelse og grådighed.  

Når verdens IT teknologiske højcenter kan ligge i en lille by i Calfornien så kan det også ligge i Danmark.  

Der er tusindvis af ekstremt dygtige østeuropæiske programmører der med glæde ville tage til Danmark og programmere hvis forholdene var der og bidrage til at skabe det næste Facebook eller Google.  

For det er i Østeuropa at IT virksomheder slår sig ned i Europa, sammen med Irland. Hvad gør disse lande anderledes end Danmark? Jo, Estland har ingen selskabsskat kun ca. 25% udbytte skat. Irland har også lav skat. Befolkningerne der er næppe klogere end i Danmark.  

Det er for mig at se en total skandale at danske politikere i skiftende regeringer har fuldstændig svigtet de enestående muligheder Danmark har haft igennem de sidste 20 år til at gøre landet til et reelt IT og software centrum i nordeuropa udelukkende af ideologiske og ignorante årsager.  

Spørgsmålet er om det er for sent at gøre noget ved? Danske programmører kan sagtens finde jobs i udlandet til bedre løn og bedre vilkår og mulighederne for investering af venture capital i Danmark er elendige.  

Måske er det alligevel stadig muligt at vende skuden, men det kræver en realitisk og klar holdningsændring, noget som Trine Bramsen og hendes regering næppe kan stå for.

Fra Erhverv og finans